Motivaatio on kannustava ja innostava voima ja halu, joka ohjaa ihmisiä suuntaan tai toiseen. Kaikkia asioita kohtaan ei voi olla motivaatioita, edes Hermionella. Onneksi asioita voi kuitenkin hoitaa ilman motivatiota, tosin tulos ei vältämättä ole niin säkenöivä.

Motivaation puute kertoo kahdesta asiasta. Henkilö ei ole tajunnut täysin asian hyötyä itselleen tai asia ei oikeasti ole hyödyllinen. Mutta voiko joku asia olla oikeasti täysin hyödytön? Jos mietin asioita, jotka eivät ole motivoineet minua, ne eivät kyllä ole olleet hyödyttömiä eli vika onkin minussa. Kypsä ihminen tekee asioita huolella, vaikka ei olisi niin kivaa.

Usein motivaation puutteen takana on laiskuus ja mukavuudenhalu. Itseään voi kuitenkin tsempata ja yksi keino on löytää asiasta itselleen meillyttäviä ja hyödyllisiä seikkoja. %#¤#""#¤%n hokeminen tupakkapaikalla ei auta. Jos ei nappaa, voi asiasta keskustella työnantajan, opettajan tms kanssa, että voitaisiinko järjestelyjä muuttaa.

Myös sofian listauskeino on älyttömän hyvä. Pidin joskus lukiossa ostamispäiväkirjaa, jonne kirjasin ylös kaikki ostokset. Kaupassa mietin, että haluan snikua (snickers), mutta en olisi kehdannut kirjoittaa sitä päiväkirjaan, koska se on vähän niinkuin turha ostos. Enpä sitten ostanut. Sama ilmiö mutta toisin päin: jos pitää kirjaa siitä, mitä pitää saada tehdyksi, on noloa itselleen, jos paperi on nukkumaan mennessä koskematon. Tavoitteiden tulee olla kuitenkin realistisia eikä itseään saa ajaa ahdinkoon. Snikua saa ostaa silloin tällöin ja joskus ihan jokaista tavoitetta ei saa täytettyä ja se on sallittua!

Meidän luokkalaisten ajoittaisesta motivaation kadottamisesta on puhuttu viime vuonna ja tänäkin vuonna. Olen miettinyt, että mistä se mahtaa johtua. Olen jopa miettinyt, että onko kyse siitä, että ihmisiä ei oikeasti kiinnosta. Toisaalta se ei pidä paikkaansa, sillä silloin kun annetaan konkreettinen tehtävä niin kaikki saavat sen hoidettua ja usein mallikkaasti. Ja kaikki ainakin mun käsityksen mukaan haluavat oikeasti työskennellä tällä alalla tulevaisuudessa. Kuitenkin muiden asenne vaikuttaa kaikkiin ja kaikilla olisi varmaan erilainen asenne, jos luokka olisi täynnä tosi motivoituneita tyyppejä.

Me ei enää päästä tälle luokalle myöhemmin, joten nyt kannattaa ottaa kaikki irti kun kuitenkin tarvitaan näitä juttuja tulevaisuudessa!!

kivaa marraskuuta!

ps. viinirypäle on alkanut luhistua oikealta puolelta, mutta ei vasemmalta. outoa. se alkaa olla oikealta jo ruskea ja huomaa selvästi, että vettä on haihtunut paljon. mun veikkaus on edelleen, että siitä ei tule pehmeän täyteläinen rusina vaan kova, tumma ja pieni juttu.